Irish Hooley Kalajoki

Esiintyjät

Esiintyjiä ympäri suomen

Tule ja koe yksi kesän parhaista musiikkitapahtumista: Irish Hooley Kalajoki 3.-6.8.2023.

Irish Hooley Kalajoki on nelipäiväinen tapahtuma, jonka aikana kelttimusiikkia ja -kulttuuria tulkitsevat artistit viihdyttävät yleisöä useilla eri esiintymispaikoilla Hiekkasärkkien alueella ja tänä vuonna myös Havulassa, Kalajoen Plassilla. Tämän kesän festivaali saattaa yhteen keltti- ja folkmusiikin taitajia ja ystäviä kotimaan kolkkien lisäksi mm. Skotlannista, Irlannista, Virosta, Englannista ja Ruotsista.

THE MAD FERRET BAND

Sandy Stirton  /  DADGAD-vireinen kitara, Cajon, laulu

Chris Woods   /  Mandolin, kitara, laulu

Irish Hooley saa yhdeksi päävieraaksi vaikuttavan duon Skotlannista! The Mad Ferret Band tunnetaan Skotlannissa ryhmänä, joka yhdistää hauskalla tavalla perinteisen ja nykyisen kansanmusiikin.

Sanonta “Mad Ferret pistää pileet pystyyn” ei ole tuulesta temmattu, sillä duon esiintyminen saa yleisön väistämättä yhtymään perinteiseen skotti- ja irkkuhenkiseen musiikkin taputtamalla ja intoutumalla yhteislauluun. The Mad Ferret Band esittää paljon melodisia ja vauhdikkaita stemmalauluja kansanomaisella tiukalla asenteella. Chris Woods palkitsee yleisöä myös esittämällä  lukemattomia energisiä mandoliinisooloja. 

Sandy Stirton vauhdittaa musiikkia ajoittain cajonilla ja tarjoilee kuulijoilleen sointuja DADGAD-vireisellä kitaralla. Sitä voidaan pitää myös keltti-henkiselle traditionaaliselle musiikille tyypillisenä virityksenä, sillä kyseistä soinnutusta käytetään paljon vaikkapa traditionaalisten irlantilaisten instrumentaalien sessio-soitoissa. 

The Mad Ferret Band on vuodesta 2011 lähtien tarjoillut elävää skottimusiikkia myös Englannissa ja ympäri Eurooppaa ja heitä on kuultu mm. kansallisilla radiokanavilla kuten vaikkapa BBC Radio Scotlandin taajuuksilla. 

The Mad Ferret Band are known on the Scottish music scene for a hard hitting blend of traditional and contemporary folk music. The lively, energetic performances are packed with “blisteringly fast mandolin solos”, “tight vocal harmonies, driving Cajon beats and earth-moving guitar sounds.” Since 2011 they have now taken their lively Scottish Folk Music across the UK & Europe. Whilst playing alongside acts like Dougie MacLean, Skerryvore, Red Hot Chilli Pipers, Mànran & Peatbog Faeries.

Their music has been heard on national radio including BBC Radio Scotland. The duo has Sandy Stirton on DADGAD Guitar, Cajon, Vocals & Chris Woods on Mandolin, Acoustic Guitar, Vocals.

La/SatSu/Sun

16.00 Cafe BeachRosé

18.15 Surfarin terassi

22.30 Sandy Kelt

16.00 Havula

DOYLE & ANDERSSON

Joel Andersson / huuliharppu

Colm Doyle / laulu 

Doyle & Andersson yhdistää laajasti maailmalla palkitun ruotsalaisen huuliharpunsoittajan Joel Anderssonin sekä tunnetun irlantilaisen laulajasuvun karismaattisen laulajan Colm Doylen musisoinnin vallattomaksi ja unohtumattomaksi elämykseksi.

Piteåssa syntynyt Joel kohtasi sattumalta Lundissa persoonallisen laulajan Colm Doylen, jonka kokemus traditionaalisen irlantilaisen musiikin laulajana on vaikuttava. Nykyisin Joelia pidetään musiikillisena nerona, eikä maailmassa liene löydy hänen vertaistaan huuliharpistia, jolle mitä vaativin irlantilainen reeli tai jigi ei ole tänä päivänä edes haaste. Ei ihme, että Joel on palkittu mittavissa tapahtumissa ja saa arvostusta maailman ehkäpä ykköshuuliharpistina irlantilaisessa folkmusiikissa. 

Joel tekee yhteistyötä mm. maailmankuulun huuliharppuja valmistavan saksalaisen Hohnerin kanssa. Colm Doylen juuret vievät luoteis-Irlantiin. Doylen suvun tunnettuja muusikoita ovat mm. kitaristiveljensä John sekä arvostettu laulaja Sean. Suvun vaikutus pohjoisten maakuntien kuten Sligon, Leitrimin, Fermanaghin sekä Donegalin musiikkiperintöön ovat kiistattomat. Colm keräsi isänsä tavoin suuren määrän lauluja ja esiintyi säännöllisesti Irlannissa 80-90-luvulla. Muutettuaan Ruotsiin Colm tunnetaan säännöllisenä laulajavieraana sekä eteläisen Ruotsin että Kööpenhaminan irkkusessioissa.

Pe/FriLa/SatSu/Sun

16.00 Cafe BeachRosé

17.30 Lohilaakso

15.45 Surfarin terassi

21.45 Sandy Kelt

14.45 Havula

SIAMSA

Keith o’lobháird Howard / Uillean Pipes (irlantilainen säkkipilli), laulu, banjo         

Kat Stephenson / Viulu, laulu

Eugene Chernov / kitara , bodhrán, mandolin, bandurria

Haydee Hennessys / laulu

Siamsa on on esimerkki ryhmästä, jossa irlantilaisen musiikin soittoharrastus yhdistää muusikoita ympäri maailman! Muusikot ovat kohdanneet eri soittopiireissä ja vaikuttavat yhdessä mm. pääkaupunkiseudun sessioissa. 

Keith edustaa Howardin sukupolvien kirjoa irlantilais-amerikkalaisen traditionaalisen musiikin saralla. Hänen irlantilaissyntyinen isoäitinsä Martha Ennis Jones on ollut ilmiömäinen laulaja ja esikuva monille traditionaalisen musiikin soittajille ja laulajille. Keith soittaa uillean pipesia – irlantilaista säkkipilliä -, mutta intoutuu myös laulamiseen ja banjon soittoon. 

Kat Stephensonin viulunsoitto on saanut juurensa klassisesta musiikista – ei siis ihme, että hänen ainutlaatuinen soittotyylinsä on herättänyt ihastusta yleisössä ja Siamsa-ryhmän jäsenissä. Irlantilaisissa sessioissa viihtyvä Kat toimii myös laulajana ja oman sävyn siihen tuo Katin juuret; häntä voidaan pitää Yorkshiren tyttönä, olkootkin äidin juuret Saksassa ja isän Englannissa.

Eugene on lahjakas kitaristi, jonka taustat löytyvät Uralilta. Hänellä on luontainen vaisto ja taito traditionaalisen irlantilaisen musiikin säestämisessä, josta sessioissa usein nautitaan. Eugene hallitsee sujuvasti myös fennosskandinaavisia tyylejä sekä tuntee olevansa kotona myös rock-musiikissa.

Howardin perheen galleriassa voidaan ajatella, että Haydeen kristallisen kuuloinen laulu on ikään kuin uusi ruumiillistuma legendaarisen Martha Ennis Jonesin äänestä! Ei liene sattumaa, että laulajan repertuaarissa kuullaankin tarinoita traagisista päivistä, kun nälänhädän uuvuttamasta Irlannista lähdettiin Amerikkaan keskelle paikallista sisällissotaa. Haydee on Siamsa-yhtyeen päälaulaja, jonka laulamisesa kuullaan myös moderneja vaikutteita jopa Pohjois-Carolinasta. Vaikka Haydeen laulussa kuullaan englantia ja irlantilaista gaelia, puhuu hän myös sujuvaa suomenkieltä – toimiipa Haydeen jopa soololaulajana Naiskuoro KYN:issä.

Pe/FriLa/SatSu/Sun

15.00 Surffarin terassi

17.00 Cafe Beachrosé

21.30 Sandy Kelt

17.20 Lohilaakso

21.45 Sandy Kelt

15.15 Havula

EVA VÄLJAOTS & ROBBIE SHERRATT

Eva Väljaots / Kantele , laulu

Robbie Sherratt / viulu, laulu, jouhikko

Irish Hooley saa jo torstaina vieraakseen valloittavan virolais-englantilaisen duon, joka tarjoaa kuulijoille kansanperinteen juuria yhdistettynä molemmista maista. Sekä moderni että herkkä traditionaalinen soitto yhdentyy erityisen vaikuttavalla tavalla kanteleen, viulun ja laulun kautta lumoavan värikkääksi ja rikkaaksi kokonaisuudeksi. Sekä Evan että Robbien kiintymys myös improvisaatioon ja spontaaniin ilmaisuun saa duon yhteisen kielen ikäänkuin vangitsemaan kuulijan musiikin ja tanssin virtaan.

Eva Väljaots & Robbie Sherratt ovat myös esiintyneet Kaustisilla mm. finalisteina Konsta Jylhä-kilpailussa. 

ToPe/Fri
21.00 Sandy Kelt

14.00 Lohilaakso

15.45 Surffarin terassi

19.15 Sandy Kelt

PIKKU MUSTA

Jukka Saarela / haitari

Konsta Saarela / basso

Ylivieskassa toimii kahden sukupolven kokoinen Pikku Musta, jossa jo yli 40-vuotisen uran haitaristina toiminut Jukka Saarela ottaa keikoille mukaan poikansa Konstan joka on mm. pop-jazz-musiikkiopiston opintojen myötä  erikoistunut bassoon. Duo tunnustaa skandinaavisen ja irlantilaisen musiikin tehneen heihin suuren vaikutuksen, ja tästä kuulijat pääsevätkin nauttimaan yllättävän hauskan soitinyhdistelmän  kera. 

Duo ilahduttaa ja valloittaa yleisön rennolla jopa humoristisella otteella: onpa kaksikko todennutkin julkisesti: “Musiikki pelasti meidät molemmat urheilulta!”.

Pe/FriLa/Sat
18.30 Sandy Kelt

15.00 Lohilaakso

16.20 Surffarin terassi

17.45 Cafe BeachRosé

Folktrippi

Anni Arhe – viulu

Anu Rasimus – viulu

Kata Lindberg – koskettimet

Otto Hallamaa – sähkökitara

Olli Ritvanen – basso

Markus Ojala – rummut

Folktrippi on kuuden muusikon rempseä yhtye Pirkanmaalta, joka on lähtenyt yhteiselle musamatkalle vuonna 2020.  Folktripin ytimessä sykkii eri maiden kansanmusiikin vaikutteet, tarkkaavainen kuulee myös vaikutteita Irlannista.
Yhtyeen musiikki muotoutuu useiden vaikutteiden takia varsin omintakeiseksi, eikä ihme –  myös muusikot ovat taustoiltaan hyvin erilaisista lähtökohdista.

Sovituksissa tyylilajit yhdentyvätkin ainutlaatuiseksi matkaksi folkin maailmaan. Folktripin musiikissa on kuultavissa myös vaikutteita country- jazz ja jopa fuusiotyyleistä.

Pe/FriLa/SatSu/Sun

16.45 Surffarin terassi

22.30 Sandy Kelt

18.00 Lohilaakso14.00 Havula

Leprechauns

Ossi Perälä: laulu, tinapillit ja haitari

Piia Pellikainen: viulu

Tuomas Vanhalakka: bodhran ja mandoliini

Simo Helkala: kitara

Leprechauns on perustettu vuonna 1996, jolloin Kouvolassa oli toiminut jo reilun vuoden kaupungin ensimmäinen irkkupubi, Pub Old Tom. Tämän pubin nurkkapöydässä alkuperäiset jäsenet kokoontuivat soittelemaan irkkumusaa, ja siitähän muodostui perinne, joka on jatkunut tähän päivään asti.

Miehistö on hieman muuttunut, vaihdellen trion ja kvintetin välillä, mutta meininki on pysynyt yhtä iloisena ja riemukkaana kuin alun perinkin. 

Yhtyeen ohjelmisto koostuu perinteisistä irlantilaisista pelimannisävelmistä sekä -lauluista. Haikeat “airit” ja balladit saavat vastakaikua reippaista jigeistä, reeleistä sekä polkista. Luvassa upeaa traditionaalista irkkua ja jäsenten pitkä kokemus kuuluu upeasti soitossa. 

Pe/FriLa/Sat
17.45 Surffarin terassi

16.45 Lohilaakso

18.50 Sandy Kelt

THE ÄIJÄT

Immo Hietla / laulu, kitara, huuliharppu, tinapilli

Kalevi Manninen / kitara , banjo, laulu

Jake Hangaslammi / cajoun-rumpu, bodhrán, rytmisoittimet, mandoliini

Markku Hölli: basso

Perjantai-myöhäisillan meininki on taattu! Kansalle tarjotaan mielenkiintoinen kokoonpano, ja vieläpä suomenkielellä!

The Äijät R&B Band on neljän aikuisen miehen akustinen kokoonpano, joka on siirtynyt viimeisen 15 vuoden aikana sähköisestä akustiseen soittamiseen, rokista folkiin, kansanmusaan, bluesiin ja kantriin ym. Ryhmä yllättää yleisönsä tuomassa irlantilaisessa kansanmusiikissa käytettyjä soittimia kuten tinapillin, mandoliinin ja bodhrán-rummun  suomenkielisen musiikin yhteyteen.

Ryhmä soittaa pääasiassa omia suomenkielisiä biisejä mutta ei ole unohtanut täysin unohtaneet rock-taustaa, mikä näkyy ja kuuluu soiton tyylissä.

To/ThuPe/FriLa/Sat

22.45 Sandy Kelt

19.30 Surffarin terassi

23.45 Sandy Kelt

16.10 Lohilaakso

NightCap

Sirpa Välimaa / viulu

Ilkka Castrén / bodhrán 

Juhani Saksio tenorimandola 

Piia Kumpulainen tinapillit

Jyväskylästä saapuu musiikillista karismaa ja kokemusta Nightcap-yhtyeen muodossa! Nelikko tarjoilee kuulijoilleen juuri sitä ehtaa traditionaalista irlantilaista kansanmusiikkia.

Perinteitä vaaliva tyyli innoittaakin yleisöä niin, että ryhmä kerää lähelleen myös tanssijoita, tai tanssikokelaita, jotka saattavat löytää irlantilaisen askelluksen salaisuudet!

Nightgapin musiikki on vähäeleistä, vaivatonta, vaihtelevia tunnelmia tarjoilevaa musisointia. Yleisö kuulee herkkiä balladeja sekä jalan alle meneviä jigejä ja reelejä.

Pe/FriLa/Sat

14.45 Lohilaakso

19.00 Cafe BeachRosé

14.15 Surffarin terassi

18.00 Sandy Kelt

Celt Division

Gary Timm laulu

Airi Salmela / viola 

Kimmo Kaunisto mandolin 

Toni Rukkila kitara

Pekka Hietalahti / kontrabasso

Timo Tikkamäki rummut

Celt Division on toivottu vieras Kalajoella, ja jälleen saapuu ryhmä esiintymään jokaisessa alueen paikassa. Ja tietenkin, Celt Division hoitaa lauantai-illan myöhäispileet Sandy Keltissä takuumeiningillä!

Yhtyeen laulajan Gary Timmin omat juuret ovat amerikanmantereella, ja suvun juuret juontavat alkunsa Irlannin länsirannikolta Galwaysta. Musiikki ammentaa meininkinsä folkin ja folkrokin klassikoista ja yleisö saattaa kuulla myös kelttipunkin vaikutteita. Vaikka yleisö ei malta olla tanssimatta yhtyeen keikoilla, esittää Celt Division myös ajoittain sielukkaita irkkuballadeja.

Yhtyeen soittajien musiikillinen matka tarjoaa kokemusta myös jopa klassisen musiikin alueelta. Viulisti Aiti Salmela löysi violalleen kuitenkin myös tarkoituksen menevässä irkkumusiikissa. Omaa matalaa sävyä tarjoilee puolestaan Pekka Hietalahti, jonka soittimena on kontrabasso.

Pe/FriLa/Sat

15.30 Lohilaakso

20.30 Surffarin terassi

18.00 Cafe BeachRosé

00.00 Sandy Kelt

IRISH MIXTURE

Sari Haapasalo – laulu, bodhran / vocals, bodhran

Sanna Helén – viulu / violin / taustalaulu

Timo Östman – kitara, taustalaulu / guitar, vocals

Pitkään Suomessa toiminut Irish Mixture on 3-henkinen kokenut ryhmä, jonka irkku- ja kelttihenkinen musiikki valloittaa takuuvarmasti pub-yleisön. Irish Mixturen kanssa pääsee autenttisiin lauletun irkkufolkin ytimeen, ja kuulija saattaa alkaa muistelemaan matkaansa irlantiin innostuessaan tutuiksi käyneistä lauluista.

Kolmikko tulkitsee herkkiä irkkuballadeja, riehakkaita juomalauluja sekä kiperiä tanssisävelmiä kitaroiden, laulun, viulun, bodhranin ja useiden lyömäsoittimien tukemana.

To/ThuPe/FriLa/Sat
21.45 Sandy Kelt20.15 Sandy Kelt

14.30 Lohilaakso

19.15 Surffarin terassi

LIEHO

Lassi Tarvainen – laulu, kitara, irlantilainen poikkihuilu

Aleksi Pätiälä – viulu

Lieho on railakkaita lauluja ja iloisia ”irish tunes”-tyylisiä instrumentaaleja tykittävä nuori folkduo Pirkanmaalta. Molemmilla sen jäsenillä on suuri rakkaus monimuotoista kansanmusiikkia kohtaan ja esiintymishistoriaa on molemmille kertynyt useista folktapahtumista. Jäsenillä on pitkä historia pohjoismaalaisen kansanmusiikin parissa, mutta duon jäsenet iskivät kiinni irlantilaiseen musiikkiin lujasti lukioon päästyään musiikinopettaja Maija Koskenalustan opetuksessa.

Liehon jäsenet ovat jo kauan intoutuneet  jammailusta – ei siis ihme;  duon hallussa onkin ennalta suuri repertuaari, josta parhaat palat on koottu festarilla kuultaviin setteihin. Tampereen irkkusessioissa usein vieraileva Lassi yllättää kitaran ja laulun lisäksi ajoittain myös taitavana poikkihuilistina.

Mainio ja autenttisen kuuloinen traditionaalinen laulusoundi täydentyy upeasti Aleksi Pätiälän viulun soidessa mukana.

Pe/FriLa/Sat
18.00 Cafe BeachRosé

14.15 Surffarin terassi

15.30 Lohilaakso

19.45 Sandy Kelt

DANNY MCNAB

Danny McNab / kitara, laulu

Skotlanti ilmenee Irish Hooleylla monin tavoin. Raumalla asuva Danny McNab edustaa perinteistä skotlantilaista lauluperinnettä upean autenttisella skotlannin murteella. Dannyn tiedetään myös olevan taitava fingerin-tyylin kitaristi, jonka juuret löytyvät Glasgowsta.

Kymmenen vuotta Raumalla asunut Danny McNab keräsi aikoinaan ison kattauksen skotlantilaisia ja irlantilaisia lauluja kierrellen paikallisissa folk-klubeissa ja kansanmusiikkifestivaaleilla. Kuulija voi odottaa Dannylta Jakobiittien kapinalauluja, muinaisia taistelulauluja, kaipuuta sisältäviä emigranttien tarinoita sekä protestilauluja. Luonnollisesti kattaukseen kuuluvat kauniit rakkauslaulut.

Vaikutteita Danny on saanut erityisesti Robert Burnsilta, mutta myös sellaiset nimet kuin Chroaty Moore, dugie McLean ja Dick Gaughan ovat toimineet innoittajina.

Kilttiasuihin pukeutuva Danny McNab on myös ahkera vierailija Irish Hooleyn lukuisissa sessioissa. 

Pe/FriLa/Sat

16.30 Lohilaakso

18.45 Surffarin terassi

17.00 Cafe BeachRosé

21.10 Sandy Kelt

CELTIC SPIRIT IRISH DANCERS

Nelli Sinisalo

Vilma Kivinen 

Sami Rantasalo

Irlantilainen tanssi on vankkumaton osa Irish Hooleyn ohjelmistoa.

Kalajoella nähdään vuosittain laadukkaita irkkutanssiesityksiä. Joka vuosi yleisö pääsee myös kokeilemaan irlantilaista tanssia, joka tuntuu valloittavan suomalaisen yleisön kerta toisensa jälkeen.

Tänä vuonna tapahtumassa nähdään Irish Hooleylla usein esiintyneen Celtic Spirit Irish Dancers-ryhmän tanssijoita. Nelli Sinisalon johdolla ryhmä esittelee vaativaa tanssia sekä omassa showssa, mutta tanssijat vihjailevat ottavansa osaa myös sessioihin, joissa sopiva reeli tai jigi saattaa innoittaa Nellin, Vilman tai Samin heittäytymään intuitiolla tanssiin mukaan. Jokaisella on mahdollisuus kokeilla irkkutanssia! Tähän tarjoutuu mainio tilaisuus lauantaina Surfarin Terassilla kun klo 17.00 esityksen jälkeen tanssijat kutsuvat yleisön tanssiin, rohkeasti vaan mukaan lapsesta vaariin!

Pe/FriLa/Sat

21.00 Sandy Kelt

17.00 Surffarin terassi

17.20 Surffarin terassi / yhteistanssi yleisön kanssa

20.30 Sandy Kelt

 

Kuva: Maiju Talala

PAULIINA NIEMISTÖ

Pauliina Niemistö / Skotlantilainen säkkipilli

Skotlantilainen säkkipilli on vaikuttava ja äänekäs soitin. Pauliina Niemistö Tampereelta on vaativan instrumentin taitaja, joka saapuu elokuussa Irish Hooleyn vieraaksi.

Berliinissä lukioikäisenä Pauliina sai isäntäperheensä äidin kautta kosketuspintaa säkkipillin soittoon. Harjoiteltuaan soitinta nuori nainen liittyi loppukeväällä v.  2012 Berlin Pipe Companyyn. Opettajina ovat toimineet mm. Gunter Haussknecht, Robert Watt ja Andreas Hambsch. 

Paulina juhlistaa Upealla soitollaan mm. Irish Hooleyn avajaisseremoniaa.

Pe/FriLa/Sat

16.15 Lohilaakso

18.00 Sandy Kelt

14.00 Surffarin terassi

18.00 Surffarin terassi

20.50 Sandy Kelt