Irish Hooley Kalajoki

esiintyjät

Tsekkaa upea esiintyjäkattaus!

Tule ja koe yksi kesän parhaista musiikkitapahtumista: Irish Hooley Kalajoki 7.-10.8.2025

Irish Hooley Kalajoki on nelipäiväinen tapahtuma, jonka aikana kelttimusiikkia ja -kulttuuria tulkitsevat artistit ja tanssijat viihdyttävät yleisöä useilla eri esiintymispaikoilla Hiekkasärkkien alueella ja tänä vuonna myös Havulassa, Kalajoen Plassilla. Tänä kesänä juhlissa on esiintyjiä useista eri kansallisuuksista, ja  kelttifolkkia soittavat kotimaisten artistien lisäksi vieraat Tsekeistä ja Irlannista ja Skotlannista. 

Vintage Wine (Tsekki)

Petr Polak – laulu, mandoliini 

Jakub Bohác – laulu, stemmalaulut

Radim ”Rybiz” Lapcik – viulu

Honza ”Peky” Pekárek – haitari

Martin Menisk – rummut

Pavel ”Psenda” Psenicka – basso 

Tisctené publikum, kapela Vintage Wine prijízdí do Kalajoki!           Yksi Irish Hooleyn pääesiintyjistä tulee tällä kertaa Tsekin tasavallasta. Vintage Wine tarjoaa tiukkaa folkrockia, jossa on vaikutteita kelttihenkisestä kansanmusiikkiperinteestä, rock-musiikista ja trash-folkista. Ryhmä saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa ja villitsee yleisön takuuvarmasti  hulvattomalla ja karismaattisella tyylillä, jonka energia saa yleisön tanssijalat väistämättä liikkeeseeen. Vintage Winen viimeisin albumi Dryghtyn tarjoaa esimakua meiningistä ja Hooleyn vieraat löytävät levyjä päälavan yhteydessä olevasta myyntipisteestä.   Yhtyeen jäsenet pukeutuvat skottihenkeen kiltteihin ja takaavat vallattomalla karismallaan sen, että sekä Beach Bar Surfarissa ja Sandy Keltissä yökukkujat heräävät henkiin jo lähellä keskiyön tunteja. Yhtye on julkaissut Youtubessa videoita joista suhteellisen tuore tuhansittain katsojia  viihdyttänyt teos Little Paddy tai vanhempi Fiddle Fey kertovat omaa kieltään siitä, miten myös Tsekeissä kelttikulttuuria henkivä musiikki voi hyvin.  

Pe/FriLa/SatSu/Sun

 

  

Niall & Dermy (Irlanti)

Dermot Mulholland – laulu, kitara 

Niall Hanna – banjo , kitara, laulut

Irtaliainen Dermot Mulholland on hyvin aktiivinen ja arvostettu musiikkivaikuttaja, muun muassa upean Realta-yhtyeen muusikkona sekä monissa kokoonpanoissa esiintyneenä. Niall Hanna saapuu Dermotin seurassa mm. banjo laukussaan ja duo tulee tarjoamaan perinteisen irlantilaisen kattauksen sekä instrumentaalien laajassa kirjossa että upean stemma&harmonialaulun muodossa.  

 La/Sat 
 

 

 

Mammas Artsoppa

Seija Mäkelä – laulu, kampiliira, rumpu 

Jukka Mäkelä – laulu, kvintres, viulu

Ismo Virtanen – basso 

Henry Kolari – vinkilyyra, rummut

Olga Kolari – harppu 

Uutta Irish Hooleylla! Tänä vuonna tapahtumaan tuodaan jälleen kiehtovaa musiikkikultturia, jossa kelttihenkinen ilmaisu kohtaa äärimmäisen ainutlaatuisella soundilla historiallisua soundeja, viikinkiajan kaikuja, jopa muinaisnorjalaisia melodioita ja keskiajan henkeä. Ainutlaatuiselle soundille on olemassa painava syynsä; ryhmän soitinrakentaja Jukka Mäkelä rakentaa useat soittimet aivan itse! Yhtyeen soundin kruunaa Seija Mäkelän vahva ja persoonallinen laulettu tulkinta tarinoista, joiden juuret yltävät Espanjaan, Irlantiin, Englantiin ja skandinaavian eri alueille. Yhtye ei silti liimaudu vakavaan mielentilaan van tuo rentoa ja rohkeaa, jopa modernia tulkintaa poikkitaiteellisen folkin suomin vapauksin. Bändi tunnustaakin: ”Meillä on yhteissoitossa aina tilaa muuntelulle ja kansanmusiikin vapaudelle.”  Sitähän folk onkin! Kansanmusiikkia, tulkintaa ja tilaa karismaattiselle improvisoinnille. 

Pe/FriLa/SatSu/Sun

 

 

 

SORROWHEARTS

Sami Ala-Lahti – laulu, akustinen kitara

Juha Kokkonen – rummut

Mika Eino – sähkökitara 

Vesa Mäkinen – haitari

Jukka Tuomiranta – basso

Antti Häikiö – viulu

Irish Hooley tarjoaa iltavirkuille tiukkaa  meininkiä kun tamperelainen Sorrowhearts astelee lavoille iltavirkkujen iloksi. Yhtyeen tyyli taiteilee upeasto powerfolkin ja folkrockin maastossa ja tarjoaa vahvasti skottivaikutteista musiikkia, jossa merkittävä osa ohjelmistosta on ryhmän omaa tuotantoa. Jo vuodesta 2009 soittanut Sorrowhearts on tehnyt julkaisuja, joista tuorein ”Somethin to Dream About” osoittaa ryhmän olevan hyvässä nosteessa – ei ihme, onhan bändi noteerattu mm. brittein saarten soittolistoilla ja jopa Australiassa saakka! Ryhmän tarina ja nykyinen yhteys Skotlantiin on hienoa luettavaa  ja kaikki oli kuin pedattu Skotlannin vierailua varten juuri ennen epidemiaa. Onneksi powerfolkin raivo senkuin vain kasvoi ja lopulta Sorrowhearts esiintyi Skotlannissa ja julkaisi jopa kuudennen albuminsa Brittein saarilla. Albumi julkaistiin maailmanlaajuisena levityksenä ja on saatavissa myös vinyylinä. Meininki on upeaa katsottavaa myös musiikkivideolla, josta Irish Hooleyn vieraiden kannattaa pongata Youtubesta mm. From Adrift To Ashore. Karismaattisessa ryhmässä jokainen nousee esiin omalla hienolla tavalla. Samin tulkinta saa väistämättä jengin lavan eteen fiiliksiin, skottihousut ja kiltit heiluvat ruutuja ja nahkaa myöten. Viulistin huhutaan levitoivan ajoittain soittaessaan. Joten nyt lähtee! 

 Pe/Fri                      La/Sat
 

23.00

Sandy Kelt                

21.30 Beach Bar Surfari  

Irish Mixture

Sari Haapasalo – laulu, bodhran

Sanna Helen –  alttoviulu, laulu 

Timo Östman – kitara, laulu 

Osmo Blomquist – cajon + rytmisoittimet 

Yksi Jyväskylän suunnan ikonisimmista irkkuryhmistä on Irish Mixture, joka on pitkään tuonut iloa tapahtumiin aidolla ja elämäniloisella irkkufolkilla. Arvatenkin musiikki sisältää riehakkaita pubilauluja, mutta myös herkkiä balladeja. Yhtye innostaa yleisöään myös liikkeeseen – ei ihme, yleisö saattaa ponmmahtaa menoon mukaan, kun viulu ja bodhrán kutsuvat rytmiin ryhmän soittamien  tanssisävelmien tahtiin. 

To/Thu            Pe/FriLa/Sat

 

 

 

Adams Apple

Antti Aholainen – tinapillit, haitari, laulu 

Kimmo Pallari – basso, bodhrán 

Juhani Suominen – bouzouki, bodhrán, laulu, 

Lauri Paavilainen –  kitara, laulu

Tiina Rastas – viulu, mandoliini, laulu

Rovaniemellä on irkkupiireissä tapahtunut mielenkiintoista liikehdintää. Alueella aikoinaan vaikuttaeen Narrow Neckin jäsenet ovat asemoituneet uuteen mielenkiintoiseen kokoonpanoon, joka kantaa nimeä Adams Apple. Yhtyeen tuoreimpia vahvistuksia on muun muassa viulun ja mandoliinin seurassa viihtyvä Tiina Rastas sekä laulamiseen ja kitarointiin keskittyvä Lauri Paavilainen.  Adams Apple tarjoaa yleisölle juuri sitä perinteistä irlantilaisten laulujen kirjoa, ja kuulija löytää juomalaulujen ja instrumentaalien seasta mm. merimieslauluja ja kelttihenkisiä balladeja.  Yhtye profiloituu persoonista, joilla on jokaisella matkassaan monenmoista tarinaa. Skotlannissa ahkersti vieraileva Juhani on mieletön käden työn taituri – mies tekee kaikki soittimensa itse! Kimmo ei tietojen mukaan ole vieläkään kyllästynyt basistivitseihin ja yhtyeen haitari- ja pillimies Antti kuvittelee olevansa Arthur Guinessin ottopoika suoraan alenevassa polvessa. 

Pe/FriLa/SatSun

 

 

 

Irish Dance

Hooleyn tanssiryhmä varmistuu pian!!!

Hooley tiimi ilmoittaa tällä pian yllättävän ja laadukkaan tanssiryhmän nimen.  

Pe/FriLa/Sat
 

 

Leprechauns

Piia Pellikainen – viulu

Simo – laulu 

Ossi -laulu, tinapilli, haitari

Tuomas – Bodhrán , mandoliini 

Leprechauns henkii historiaa, sillä yhtye on saanut ilahduttaa yleisöä mm. Kouvolassa jo vuodesta 1996! Ei ihme, että yhtyeen jäsenten hahmot lähes ikonisoituvat kaupungin ensimmäisen irkkupubin seiniin – Pub Old Tom perustettiin vuotta aikaisemmin kun yhtye syntyi. Nuorekas ryhmä kertookin siitä, että Leprechauns on ajan saatossa kokenut muutoksia, mutta yhtäkaikki – sama iloinen ja riemukas henki ja perinteikkäät reelit, jigit, polkat, airit sekä balladit  ovat merkittävä osa ohjelmistoa.  Vierailijat saattavat pongata sekä Leprechaunin, mutta myös monien muiden yhtyeiden jäseniä Irish Hooleyn sessioissa. 

 Pe/FriLa/Sat
 

 

 

Danny McNabb

Danny McNabb – laulu, kitara

Yksi Irish Hooleyn ylpeydenaiheista on ollut festivaaleilla lukuisia vieraillut skotti Danny! Danny on kerta toisensa jälkeen ihastuttanut yleisöä loihtien trubaduurina hyvin autenttisen skottifolkin spiritin ja  tuoden mukanaan myös vahvan skottiaksentin.  Suomessa perheensä kanssa asuva himopyöräilijä on omistautunut upealla tavalla myös fingering-kitarointiin, joten instrumentaaliosiotkin ovat suurta nautintoa kuulijoille. Kilttiasuun pukeutuva Danny on myös yksi aktiivisista sessiosoittajista, joten Irish Hooleyn perinteen mukaan sessioiden kelttispiritti sisältää aina myös skottilauluja. 

Pe/FriLa/Sat

 

 

Markus asunta

Markus Asunta – laulu, kitara, bouzouki, irlantilainen huilu 

Suomen irkkumusiikin yhtyeistä ja piireistä on alkanut ilmaantumaan enemmän ja enemmän myös trubaduureja, jotka tuovat esiin juuri laulettua perinteistä irlantilaista kansanmusiikkia. Markus Asunta on yksi muusikoista, joka on soittanut useissa ryhmissä ja sessioissa hyödyntäen keikoilla kitaran lisäksi myös irlantilaista huilua ja bouzoukia. Markus on julkaissut äskettäin mm. levyn ”Se on Loppu nyt”. Taiteilijan tarinagalleriassa hän haluaa kertoa ihmisestä, tuoda peilin ihmisyyden eteen ja jopa hieman humoristisesti auttaa kuulijaa ymmärtämään itseään. Irlantilaiset vaikutteet ovat hauskalla tavalla juurtuneet muusikon tulkintaan. Keikoilla ja sessioissa saatetaan kuulla myös suomenkielisiä Markuksen kappaleita irkkuvaikutteilla. 

Pe/FriLa/Sat

 

 

Young man´s misery

Riikka Junttila-Rantanen – laulu

Paula Kestilä – kitara 

Olli Lajunen – harmoni

Päivi Niemelä – tinapilli 

Riikka Suni-Lajunen – viulu 

Pyhäjoki edustaa Irish Hooleylla yhtä pohjanmaan kuntaa, jossa muusikot ovat saaneet kukin omalla tavallaan kasvaneet folkmusiikin vaikutuspiirissä ja lopulta löytäneet usein kelttihenkisen musiikin viehätyksen kukin omilla tahoillaan.  Muun muassa tinapillin soittaja Päivi innostui Riverdance-shown nähtyään soittimestaan ja kitaristi Paula ajautui folkin innostamana Haapaveden opiston kursseille ja on juurikin opiskelemassa kitarapedagogiksi vieläpä kansanmusiikkipainotteisella kurssilla. Hooley esittelee tänä vuonna myös useita muusikoita, jotka ovat omistautuneet omille soittimilleen niin  paljon, että rakentelevat tai virittelevät soittimiaan itse. Näin on asia mm. Young Man´s Miseryn Olli Lajusella, jonka hirsitalo alkaa käydä jo ahtaaksi, kun taiteilija on täyttänyt huoneet erilaisilla harmoneilla, joita purkaa viritellä ja rakennella. Harmoni tarjoaa erityisen pehmeän soundin jota hyödynnetään usein sekä hengellisessä että kansanmusiikissa. Young Man´s Misery rikastuttaa tuttujenkin folkteosten soittamista tekemällä rohkeita ja varioivia sovituksia soinnutuksista. 

 Pe/FriLa/Sat